divendres, 29 de maig del 2020

ALBERT MARTÍNEZ PUBLICA "LES ARGENTERES DE FALSET (1342-1358)"

S'ha publicat el llibre que resumeix i sintetitza la tesi doctoral del mascançanenc Albert Martínez i Elcacho. La tesi, dirigida pel Dr.Jordi Bolòs, la va defensar a la Universitat de Lleida el 2014 i va obtenir el premi extraordinari de doctorat del curs 2015-2016. La publicació del llibre és el resultat de la feina feta en el marc de la concessió de la XXVI Edició de la Beca Notari Raimon Noguera - Època Medieval (2016)

El llibre es titula Les argenteres de Falset. Gestió, control i registre de l'explotació minera i metal·lúrgica de la plata a la Catalunya medieval i ha estat editat per la Fundació Noguera, amb la col·laboració de Pagès editors. L'obra fa un repàs a la història de les mines de plata de Falset a mitjan segle XIV, en concret, se centra en la gestió de l'explotació minera per part de l'infant Pere d'Aragó i d'Anjou (1342-1358). En aquest sentit, l'autor destaca la diligència d'aquest oncle de Pere III el Cerimoniós per tirar endavant el benefici de l'argent, amb la implantació de diferents mesures: com l'arribada de miners i tècnics de Sardenya, la publicació de diferents ordinacions per regular l'activitat, la posada en marxa d'incentius per superar la crisi provocada per la Pesta Negra del 1348 o la implantació d'un registre acurat de la producció. Tot això va fer que les mines d'argent de Falset esdevinguessin un centre productor important a l'època.
 
 
Amb la publicació del llibre, doncs, la recerca històrica duta a terme per Albert Martínez i Elcacho durant els darrers anys és més accessible. La feina dels membres de Mascançà no cessa sinó que s'amplia dia a dia, donant bona mostra de la vitalitat del centre de recerques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada