dilluns, 29 de setembre de 2014

ALBERT MARTÍNEZ DOCTOR EN HISTÒRIA MEDIEVALEl company i historiador Albert Martínez i Elcacho, membre del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, es va doctorar el passat 18 de setembre amb la tesi titulada «Pro crosis argenti». La plata al comtat de les Muntanyes de Prades i baronia d’Entença en època del comte Pere (1342-1358): regulació, gestió i rendiment de les mines de Falset. El treball, defensat pel doctorand en sessió pública a la Universitat de Lleida, va ser avaluat per un tribunal format pel Dr.Enric Vicedo Rius, Dra. Marie-Christine Bailly-Maître i Dr.Albert Estrada-Rius. Finalment, la defensa va ser recompensada amb la màxima nota: Excel·lent cum laude, per unanimitat. 

Detall de la tesis doctoral. Foto: Albert Martínez.
Aquesta tesi doctoral, dirigida pel Dr.Jordi Bolòs i Masclans, esdevé un pas molt important en el coneixement i la comprensió de la mineria de l’argent en època medieval. De fet, com n’indica el títol, és un treball de recerca ampli que aborda diversos aspectes relacionats amb aquesta activitat. Així, entre d’altres, s’analitza el paper fonamental que va tenir l’infant Pere d’Aragó i d’Anjou (el comte Pere de Prades) en l’erupció i consolidació de l’explotació, es confirma la descoberta i el benefici constant de filons rics en argent durant el període estudiat, es desglossen les disposicions de la normativa minera i les condicions d’explotació, es disseccionen en detall els mecanismes i els òrgans de gestió de l’activitat, s’estudia el paper dels miners i tècnics de Sardenya i del comtat de Savoia que van treballar a Falset i es calcula el volum total de producció de metall per a l’època del comte Pere. Amb la qual cosa, es pot afirmar que les mines de plata del terme de Falset —que incloïa els actuals termes municipals de Falset i Bellmunt del Priorat— es poden situar entre les més destacables de l’Europa de mitjan segle XIV. De fet, estarien en un segon nivell, darrera dels grans centres productors de l’època (com són Iglesias a Sardenya o Kutná Hora a la República Txeca).    


Mascançà felicita al nostre company
 
Des de Mascançà volem felicitar al nostre company per la llarga tasca que s'ha vist recompensada amb la màxima nota. Des d'aquest setembre el Pla d'Urgell compta amb un dels màxims experts en la matèria i en un dels primers doctors en història medieval de la comarca, al costat dels grans noms com Gaspar Feliu.

Albert Martínez havia publicat junt amb Mario Visa el llibre La carta de poblament de Golmés. 30 de juliol de 1204. El llibre commemorava els 800 anys de la fundació de Golmés, poble d'on és originari. També té un estudi titulat "Cuatro pergaminos sobre el Estanque de Ivars y Vila-Sana". Albert Martínez publica un bloc que trobareu aquí. En relació al Pla d'Urgell, us suggerim l'article publicat al número 1 de Mascançà titulat "Les cartes de poblament del Palau d'Anglesola, Mollerussa, Castellnou de Seana i Golmés. Un estudi comparatiu". Podeu trobar més publicacions seves aquí.


Església de Sant Salvador de Golmés (Pla d'Urgell). Foto: Sant Gomà.

Cap comentari:

Publica un comentari