dilluns, 1 d’octubre del 2018

EL 9 DE MASCANÇÀ JA ÉS AL CARRER

Divendres 28 de setembre es va presentar el 9è número de Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell. El volum està format per 15 recerques, a més de l'apartat Marçalades on hi ha poesies inèdites d'Anton Not, el de Documents on hi consta l'escrit de Jordi Curcó elaborat a propòsit de les VIII Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell realitzades a Vila-sana el 2017, i finalment un apartat de ressenyes d'autors o llibres que tenen el Pla d'Urgell com a objecte.

Moment de la presentació amb la sala plena. Foto: Biblioteca Comarcal Jaume Vila.

El president de Mascançà va destacar els 116 estudis científics sobre el Pla d'Urgell fruit dels 9 números publicats fins ara. Aquests estudis han comptat amb 85 investigadors i investigadores. La història i, concretament, la història contemporània del segle XX és la que més estudis ocupa, seguida de temàtiques vinculades a la literatura i la geografia humana. Joan Yeguas va recordar també la importància del suport de l'Arxiu Comarcal i l'Ajuntament de Mollerussa en la publicació, així com dels socis i sòcies de l'entitat.

Per la seva banda, l'alcalde Marc Solsona va remarcar la història que té Mollerussa i comarca i els bons investigadors i investigadores que hi ha. Novament, va emfasitzar l'aposta de l'Ajuntament per la revista i l'ajuda d'aquesta en la configuració de la identitat local. Seguidament, Daniel Vilarrúbies va subratllar el paper de l'Arxiu Comarcal que dirigeix com el punt de partida de la matèria prima per als posteriors estudis. Per aquest motiu va animar a Jutjats de Pau i Registres Civils locals a ingressar la documentació tal com ja han fet 8 dels 16 municipis de la comarca. També va anunciar que properament està previst tenir consultable una hemeroteca amb les publicacions locals i en format digital.


D'esquerra a dreta: Daniel Vilarrúbies (Arxiu Comarcal), Marc Solsona (alcalde), Joan Yeguas (Mascançà), Moisés Selfa (director de la revista). Foto: Biblioteca Comarcal Jaume Vila.


Finalment, Moisés Selfa, director de la revista, va introduir els 15 estudis publicats, l'aportació feta a l'apartat de creació literària Marçalades i de Documentació. Selfa va destacar els nous talents joves que han publicat en aquest número. L'acte va comptar una cinquantena d'assistents que omplia la Biblioteca Comarcal Jaume Vila.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada