divendres, 5 de febrer de 2016

RESCATADES DE L'OBLIT LES CANÇONS RELIGIOSES CANTADES AL PLA D'URGELLAmàlia Ametlló i Ester Garcia Llop van participar durant l'any 2014 en un estudi d'abast català sobre el cant religiós dirigit pel professor i musicòleg Jaume Ayats. Ester Garcia Llop va exposar els resultats d'aquest estudi centrat en cançons populars, religioses, cantades només per homes i conservades i transmeses per tradició oral. La majoria d'aquestes cançons eren cantades en llatí, amb alguna excepció, com a Torregrossa on n'han localitzat alguna en català. 

Garcia Llop i Bernat Huguet, moderador, comentant amb el públic la foto amb què va iniciar la comunicació. Foto: Mascançà.
La seva decadència les ha situat al límit de l'extinció, malgrat ser molt habituals en la majoria de pobles de Catalunya. El seu treball cobria les comarques de Ponent, però diverses entrevistes s’han centrat en poblacions de la comarca com Linyola, Vallverd, Torregrossa... Els cors eren majoritàriament formats per homes, amb o sense sentiment religiós, destaca l’espai com un espai de sociabilitat masculina. Al Pla d’Urgell es cantaven en “festanyals”, una dotzena de festes al llarg de l’any, assenyalades. Ester Garcia cita els Misereres o els goigs com els de Sant Roc de Torregrossa.

La comunicació presentada per Garcia Llop és important per la possibilitat de salvar un element patrimonial català com el cant religiós, present també al Pla d'Urgell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada