Una de les comunicacions que més va agradar als assistents va ser la presentada per l'arquitecta Maite Sainz de la Maza. Juntament amb Macari de Torres oferien els resultats d'un estudi sobre patologies de la tàpia i les solucions que tenen.
La construcció amb terra té una extensió important arreu de la Península Ibèrica. De Torres i Sainz de la Maza han estudiat la
possibilitat d’utilitzar aquest material en l’actualitat. El seu estudi conclou que cal tenir en compte la granulometria.
Construcció en tàpia. Foto: Fet de Terra. |
D'altra banda, un dels reptes de la construcció en terra és superar les
regulacions legislatives. Tanmateix, Sainz de la Maza veu possible construir en terra sota
els criteris legals actuals. En canvi el repte és superar les patologies dels
edificis construïts amb terra. D'entrada proposen evitar la reparació en ciment que afavoreix la humitat de la part no rehabilitada amb aquest material. En segon lloc, les humitats són una altra de les patologies habituals, però també proposen solucions com les millores del drenatge o la millora dels fonaments. A continuació citen les esquerdes, superada la rehabilitació en ciment, proposen fer-ho amb injeccions o arrebossats de terra, en casos extrems també malles o grapes de fusta. I finalment, assenyalen plantes i animals com a patologies a combatre.
L'arquitecta Maite Sainz de la Maza, acompanyada de Bernat Huguet, moderador de la taula. Foto: Mascançà. |
La comunicació de Sainz de la Maza proposa solucions a un dels sistemes constructius més estesos durant segles al Pla d'Urgell i que, a dia d'avui, es troba amenaçat. La tàpia és un dels patrimonis populars més interessant que tenim a la comarca, amb la contribució de Sainz de la Maza i De Torres Mascançà es fa ressò per segon cop a unes Jornades d'aquest element patrimonial. El primer va ser a les Jornades de Miralcamp per part d'Adriana Salvat i publicat al número 3 de Mascançà. Esperem seguir comptant amb contribucions com aquestes ben aviat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada