dilluns, 23 de novembre del 2015

EL CADASTRE DE FELIP V EN UNA EXPOSICIÓ A L'ARXIU COMARCAL DEL PLA D'URGELL



En el marc de les activitats de difusió relacionades amb la commemoració del Tricentenari del 1714, l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell i amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Lleida ha organitzat una exposició basada en diversos documents del fons del Cadastre de Patiño, un dels més interessants conservats a l’AHL i un dels més consultats.


Entre les conseqüències més destacades de la Guerra de Successió figura l’establiment a la Corona d’Aragó mitjançant el Decret de Nova Planta de 1716 d’un nou sistema de govern i d’administració destinat a substituir les tradicionals institucions catalanes. D’aquest model en destaca el nou sistema tributari, el Cadastre, que tenia com a premisses la centralització administrativa, l’abolició dels furs i privilegis de València, Aragó, Mallorca i Catalunya i l’administració directa des de Madrid mitjançant les Capitanies Generals, les Audiències i les Intendències.

Aquesta exposició, que va obrir al públic a la mateixa seu de l’Arxiu Comarcal el dia 16 d’octubre i va anar precedida per les intervencions del Dr Gaspar Feliu i de Joan Farré, amb sengles xerrades breus amb els títols de "El cadastre i el sistema fiscal borbònic després de 1714" i “La documentació del cadastre de Patiño de l’AHL”.
 
Al número 6 de Mascançà hi ha un article de Gaspar Feliu sobre el cadastre.
L’exposició, basada en 8 panels de gran format, vol donar a conèixer la incidència que aquest nou model tributari va tenir a les poblacions de les vegueries de les terres de Lleida i dels Pirineus, amb incidència al territori del Pla d’Urgell, el qual contribuïa d’una manera molt dura a la fiscalitat borbònica. 

Recordem que al número 6 de la revista Mascançà podreu llegir l'article de Gaspar Feliu sobre el pes del cadastre al Pla d'Urgell durant el regnat de Felip V.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada