dimarts, 22 d’abril del 2014

LITERATURA DELS VALORS ESPORTIUS

El local sociocultural del Palau d'Anglesola s'ha omplert de literatura i d'esports aquest diumenge, 6 d'abril. En Lluís Garrofé, el Jaume Suau, el Carles Monge i el Llorenç Bonet han compartit la seva experiència esportiva en consonància amb la seva afició per l'escriptura. El testimoni dels quatre protagonistes ha permès relacionar aquests dos mons, lletres i esports, subratllant els valors que aporten a la persona, que permeten realitzar-la i, en definitiva, apropen a la felicitat. 

El professor Jaume Suau, atleta, escriptor i fundador dels Xafatolls, ha defensat la competició a favor d'un mateix, la formació, el treball d'equip que permet l'esport. Alhora ha presentat una breu història de l'atletisme, mostrant-nos cartells d'antigues competicions esportives locals (des del 1880 al Palau i des del 1470 a Lleida! ); la presentació, que finalitzava amb imatges dels atletes actuals del poble, ens ha fet conscients que tots formen part d'un mateix fil conductor, que ve de molt lluny i forma part de la nostra essència. Finalment, el Jaume ha destacat positivament la cinquantena llarga de curses que es celebren anualment a les comarques de Ponent, un fet impensable 25 anys enrere, quan va néixer Xafatolls.

El jove Llorenç Bonet, entrenador de la UE Lleida, escriptor, blocaire (http://campdeterra.blogspot.com) i inquiet de mena, ha fet una defensa dels valors de l'esport de base, defugint figures mediàtiques. A partir de la pròpia biografia (ha jugat a 13 equips) ha explicat com l'esport permet treure el millor d'un mateix, connectar i estimar persones de diferents àmbits. A més a més el Llorenç, que milita en la promoció cultural alternativa, també destaca com des de l'esport es pot ajudar a fer una societat millor.
Els conferenciants amb el company Jaume Suau, tercer per l'esquerra. Foto: Avenç.

El Carles Monge, periodista esportiu i bon coneixedor de l'esport de les comarques de Ponent, ha estat crític amb els diaris que només defensen uns colors esportius en detriment de l'objectivitat periodística. També ha defensat l'esport de base, que gaudeix d'una bona salut a casa nostra, tot i que els grans diaris se n'ocupen poc. I així com els esports individuals que depenen del propi esforç tenen bona premsa en les nostres contrades (ha destacat l'Elena Llobera, per exemple), els esports d'equip ho tenen més difícil perquè no estan a les primeres files, degut a la nostra realitat geogràfica. El Carles ha volgut remarcar que una cosa és l'esport professional, que ocupa portades i marca l'agenda de la societat; i una altra cosa és l'esport en essència, el que un mateix pot fer i que també mereix ser reconegut periodísticament. 

El Lluís Garrofé, de Tartareu, autor de "Caminar per ser feliç", ha estat el ponent més veterà del Vermut. Un referent en l'àmbit esportiu i de compromís social, ja que als seus 82 anys segueix ben actiu formant joves monitors d'esplai, organitzant excursions, ascensions i rutes, i dinamitzant centres excursionistes arreu de la Noguera. De la seva afició per la muntanya, el caminar i l'excursionisme, n'ha fet tot un estil de vida. Un estil que permet conèixer món, natura, el país i conèixer-se a un mateix. Un món que obre horitzons i ensenya a seguir pujant, avançant, això sí, sense superar mai els propis límits. És crític amb els qui fan de la muntanya una cursa. Defensa els hàbits saludables, deixar pantalles i estar en contacte amb la natura, a pas lent i gaudint de la vida.

Quatre apassionats de l'esport, quatre homenots presents també entre els llibres, diaris i blocs. Quatre visions positives de la vida a partir de l'esport i la literatura, o de la literatura i l'esport.  Són dos àmbits compatibles que forgen cultura, que ens fan més humans i, per tant, més feliços. 
El públic atent seguint la taula. Foto: Avenç.

Entre les paraules dels quatre tertulians s'ha servit un bon vermut a tots els assistents. Entre agraïments, sifò i olivetes, el Lluís i el Llorenç han signat exemplars dels seus llibres respectius. A més a més, durant l'aperitiu s'ha pogut visitar una mostra de llibres i revistes esportives, organitzada per la Biblioteca Pont i Gol del Palau d'Anglesola.

Des de l'Associació Cultural Tots Som de Casa, organitzadors del 6è Vermut Literari, agraïm les paraules del Carles, el Lluís, el Jaume i el Llorenç, el suport d'Òmnium Cultural i la bona participació del públic. Sisquere d'aquests valors en puguem fer praxis en el nostre dia a dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada