dilluns, 16 d’abril del 2012

LLUÍS PALAU A LA PRESENTACIÓ DE MASCANÇÀ AL PALAU D'ANGLESOLA

L'Associació de Dones del Palau d'Anglesola i Mascançà van organitzar el divendres 20 d'abril la presentació del número 2 de Mascançà al Palau d'Anglesola. Una trentena de persones omplien la sala de l'edifici sociocultural. La presentació va anar acompanyada de la conferència de Lluís Palau i Meseguer. El tema de la conferència era "La Transició al Pla d'Urgell", extracte del seu treball de recerca de secundària publicat al segon número de Mascançà.

Joan Yeguas i Lluís Palau poc abans de començar l'acte. Foto: Mascançà.
Lluís Palau va explicar les línies generals de la Transició a l'Estat espanyol i el seu desenvolupament entre 1975 i 1982. Posteriorment, va relacionar els fets històrics generals amb la comarca del Pla d'Urgell, aspecte basat en entrevistes fetes a diversos alcaldes de la comarca dels primers anys de la Transició i la democràcia. Les resistències a la democratització a l'estat, com en el cas del cop d'estat del 23-F, no van frenar la voluntat dels alcaldes de seguir, acceptar, impulsar i estendre el nou sistema democràtic a la comarca del Pla d'Urgell. Palau es va fer ressò de la configuració del sistema de partits que va anar avançant durant aquests primers anys amb molts canvis, també al Pla d'Urgell. I finalment, va exposar els suports electorals dels diferents partits a la comarca i que han seguit regint fins a l'actualitat, amb alguns canvis.

El treball de Palau reflecteix la necessitat de conèixer un període encara per estudiar, no sols al Pla d'Urgell, sinó al conjunt de l'Estat i la voluntat de la generació nascuda després de la Transició a conèixer les bases de l'Estat que encara perduren actualment. Si bé el treball és una primera aproximació al tema, fixa un primer precedent a seguir en l'estudi d'aquesta qüestió que es suma a la investigació d'Ignasi Aldomà sobre les vagues pageses (les tractorades) a la comarca del Pla d'Urgell.

La conferència de Lluís Palau va anar seguida de la presentació del segon número de la revista per part de Joan Yeguas i de Jordi Soldevila. 

Trobareu l'article de Lluís Palau al número 2 de la revista Mascançà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada