dilluns, 16 d’abril de 2012

EL SEGON NÚMERO DE MASCANÇÀ A BELLVÍS AMB GEMMA FABREGAT I LA CORAL

Aquest dissabte 21 d'abril a Bellvís, es presentava el número 2 de Mascançà, també l'entitat que l'impulsa (el Centre de Recerques), que encara no havia visitat la població. La sala d'actes de l'ajuntament de Bellvís comptava amb una trentena de persones que van seguir la presentació de la revista per part del president de l'entitat, Jordi Soldevila, presentat per l'alcalde de la localitat, Francesc Fabregat.

Després de la breu presentació, filòloga bellvisenca Gemma Fabregat va parlar sobre el seu article publicat al número 2 de la revista Mascançà sobre Les Completes de Bellvís. G. Fabregat va explicar l'origen de les Completes que va situar a mitjans del segle XIX i la seua composició, va destacar-ne el músic Pablo Hernández com una de les peces claus i a qui es van comprar les peces musicals. També va destacar les aportacions de diferents religiosos que van exercir a Bellvís al llarg del segle XX, tan per la seua conservació, com per la penetració de la tradició entre la població local.
J. Soldevila (Mascançà), F. Fabregat (alcalde) i G. Fabregat (filòlga i articulista). Foto: Vilaweb Mollerussa.

La filòloga va assenyalar les dificultats històriques per les que van passar Les Completes, especialment, durant la Guerra Civil, però també entre finals del XIX i principis del XX, època en què van anar caient en desús. Revitalitzades a Bellvís durant la dictadura de Primo de Rivera, van reprendre durant el franquisme, alimentat i sostingut pels religiosos locals i per la Coral local a partir dels anys cinquanta i seixanta del segle XX. Precisament, la Coral de Bellvís és qui les ha fet perviure fins a l'actualitat.

En l'acte també s'hi va presentar les Terceres Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell que es celebraran a Bellvís el 17 de novembre de 2012.

Trobareu la notícia a Vilaweb Mollerussa.

Vegeu la xerrada en vídeo.

Com ja va essent habitual, l'acte va ser retransmès via streaming a través d'Ustream. Gaudiu de la xerrada des de casa vostra (també en diferit)!

La xerrada en diferit clicant en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada