dijous, 27 d’agost de 2020

FRANCESC FOGUET COORDINA UNA OBRA SOBRE LA COLLA DE SABADELL

El professor de filologia catalana i sòci de Mascançà Frances Foguet ha publicat conjuntament amb Olívia Gassol el llibre L’humor constructiu. Vindicació de La Colla de Sabadell: Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat. L'obra pretén apropar la Colla de Sabadell, una de les agrupacions culturals més importants de la Catalunya dels anys 20 que treballà per la modernització i la renovació de la cultura nacional.

Les intervencions recollides en aquest volum permeten conèixer amb més profunditat i detall l’actuació i l’obra de La Colla de Sabadell, tot trencant molts dels tòpics i els mites que s’arrossegaven fins ara per ignorància, excés de zel o mala fe. Les rocambolesques primeres actuacions públiques del grup i el seu humor anticonvencional i sorprenent, generadors de polèmiques estridents, han entelat de vegades la solidesa dels pilars que començaven a pujar el nucli del grup —Oliver, Trabal i Obiols— i l’aspiració que compartien amb els corrents més dinàmics de les lletres coetànies de fer possible la modernització i l’homologació de la literatura i la cultura catalanes amb les europees de més prestigi.

Pere Quart, Francesc Trabal i Armand Obiols són els grans noms que aquest volum pretén contextualitzar, reivindicar i apropar al lector les seves figures a través dels diferents capítols coordinats per Foguet i Gassol. 

Francesc Foguet també publicà aquest 2020 el llibre En primera persona, volum que recull un centenar d'entrevistes i declaracions de l'actriu catalana Margarida Xirgu, elaborat conjuntament amb Aïda Ayats.

Cap comentari:

Publica un comentari