dijous, 5 de gener del 2017

ELS COMTES DE TORREGROSSA, VALEDORS DEL LIBERALISME



Felip Gallart i Vicent Lladonosa van presentar una comunicació a les Jornades de Bell-lloc que enllaça amb les anteriorment presentades en altres jornades, dedicades a Niubò i Capell. Amb els tres personatges biografiats van aportar llum al segle XIX a Torregrossa.

Així van contextualitzar que l'any 1831 Jaume Nuet Minguell va néixer a Torregrossa en una família benestant coneguda com a cal Farré. L'any 1865 ja consta com un dels grans contribuents de la província de Lleida. Es va casar amb Eloisa de Gaminde i de Gaminde, vídua del banquer a París, José Luis de Abaroa Uribarren i neboda del general Eugenio de Gaminde Lafont, amb qui Jaume Nuet tenia una gran amistat. Simpatitzant del general Prim, participà  en la Revolució de 1868 i fou escollit diputat pel districte de Lleida amb els monàrquics liberals. L'any 1871 el rei Amadeu de Savoia li atorgà el títol de Comte de Torregrossa i el 1872 fou nomenat senador. La caiguda d'Amadeu I no va aturar la seva carrera política i encara va ser diputat per les Borges Blanques i per Lleida dins de les files del partit Liberal Fusionista. L'any 1881 va formar part de la Diputació Catalana.
 
D'esquera a dreta: Felip Gallart, Vicent Lladonosa i Moisés Selfa, moderador de la taula. Foto: Mascançà.

A la mort de Jaume Nuet Minguell, el títol de Comte de Torregrossa va ser atorgat al nebot Jaume Nuet Ribé que és va avançar uns dies al seu oncle Enric en la sol·licitud. Això i el repartiment de la fortuna del primer Comte van ser motius que van donar lloc a una forta enemistat entre els dos, que fins i tot va motivar la construcció de dos panteons al cementiri de Lleida per acollir els diferents membres de la família. Jaume Nuet Ribé va morir a Sant Sebastià el 19 de juliol de 1936 quant la criada li va anunciar que l'esperaven uns milicians.
La comunicació pretenia ser una aproximació que ajudi a entendre com una família benestant de Torregrossa va poder arribar a la noblesa i esdevenir tan influent dins de l'economia i la política catalana i espanyola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada