dijous, 22 de setembre de 2016

CENT PERSONES A LES JORNADES DE PATRIMONI A BELL-LLOC


Carles Palau, al centre, donant la benvinguda, juntament amb Joan Yeguas (esquerra), Josep Cau i Moisés Selfa (dreta). Foto: Mascançà.


El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i l’ajuntament de Bell-lloc van organitzar les Jornades Europees del Patrimoni a Bell-lloc d’Urgell. Més de cent persones es van congregar a les 7 de la tarda davant l’església parroquial de la localitat pladurgellenca per realitzar la visita guiada. Degut a l’èxit de la convocatòria, la ruta prevista va haver de deixar algunes estacions pendents per poder acabar a una hora raonable.


Josep Cau començant la seva exposició davant el nombrós grup. Foto: Mascançà.
 

L’alcalde de Bell-lloc Carles Palau va donar la benvinguda i immediatament després, el dinamitzador cultural local, Josep Cau va començar amb un recorregut per històric a través de l’ús de l’aigua a la població. La ruta va seguir dins l’església on va intervenir Joan Yeguas parlant de la contemporània construcció obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Torres (1945-1952), fruit de l’enderroc feta pel franquisme amb presoners republicans. Les pintures murals de Llucià Navarro i l’escultura de Sant Miquel de Leandre Cristòfol van centrar la segona part de l’exposició.
Dins l'església parroquial a punt de parlar de Lluís Domenech (arquitecte), Llucià Navarro (pintor) i Leandre Cristòfol (escultor). Foto: Mascançà.

Seguidament es van iniciar una ruta per diferents carrers del casc antic de la població, començant pels relleus del segle XIV de la rectoria, les cases pairals de Cal Codina i Ca la Fam. El seguici es va aturar a les cases natals de dos dels personatges més rellevants de la població, el lingüista Joan Solà, a qui van comparar amb el nord-americà Noam Chomsky, i Ramon Fuster i Rabés, on Moisés Selfa va explicar la vida d’aquest pedagog i fundador de la revista infantil Cavall Fort. La ruta va fer diverses aturades en algunes llindes com Cal Ferrer de la Plaça on hi ha un lauburu (signe adoptat pels bascs i occitans), la d’Antoni Not o Francesc Xifré, fins a arribar a la plaça de la Creu de Terme on l’acte es va cloure amb un debat sobre la creu de terme del segle XIV.
Davant de Cal Ferrer de la Plaça, mostrant el lauburu de la llinda. Foto: Mascançà.

Les cinquenes Jornades Europees del Patrimoni que organitza anualment de forma itinerant Mascançà es poden considerar consolidades a la comarca, tan per l’organització, com per l’èxit de públic i l’entusiasme demostrat per aquest. A Europa enguany es celebrava el vint-i-cinquè aniversari de les Jornades Europees del Patrimoni.
Moisés Selfa biografiant Ramon Fuster i Rabés davant la seva casa natal. Foto: Mascançà

Jornades d’Estudis per l’octubre
Bell-lloc resta a l’espera de les Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell que acollirà el dissabte 22 d’octubre. Seran les 7es Jornades i seran coorganitzades pel Centre de Recerques i l’ajuntament de Bell-lloc. 
Cartell de les Jornades d'Estudis. Gràfic: Mascançà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada