divendres, 10 de juny del 2016

250 PERSONES A L'ESTRENA DE "LA MEMÒRIA DEL PLA"

Presentació a l'inici de l'acte. D'esquerra a dreta el doctor Marc Macià, el president Joan Yeguas, Laia i Jordi Soldevila. Foto: Mascançà.


El Centre Cultural de Mollerussa s’ha quedat petit aquest dissabte, 4 de juny, per a la presentació de ‘La Memòria del Pla, 1931-1955’. Més de 250 persones han assistit a l’acte organitzat pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà que ha donat a conèixer aquest projecte format per tres documentals que expliquen la Segona República, la Guerra Civil i la Postguerra a través del relat de 60 padrins i padrines de la comarca. A més de la projecció del primer documental sobre els anys de la República, la presentació ha volgut homenatjar amb un diploma d’agraïment les persones que van aportar la seva experiència vital per fer possible els films.
Presentació del doctor Marc Macià FArré. Foto: Mascançà.


Un projecte per no perdre la memòria col·lectiva
El president del Centre de Recerques Mascançà, Joan Yeguas, ha donat la benvinguda als assistents on, a més d’alguns padrins i padrines entrevistats, també hi ha vingut familiars i representants institucionals del pobles de la comarca. L’historiador Jordi Soldevila, que ha estat un dels impulsors del projecte junt amb la seva germana Laia, ha explicat que el projecte va començar el 2009 i, en una primera instància, va recollir en format audiovisual històries de vida de la gent més gran de la comarca per la “urgència de no perdre part de la memòria col·lectiva que s’anava morint”. Les gravacions, que poden consultar-se a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, foren la base perquè el 2012, els impulsors es plantegessin anar més enllà i “teixir les vivències dels avis que havíem recollit amb els esdeveniments històrics de la primera meitat del segle XX”, ha dit la periodista Laia Soldevila. El resultat del projecte, que ha comptat amb el suport del Ministerio de Cultura, el Memorial Democràtic i la Diputació de Lleida, són tres documentals d’aproximadament una hora. 
El nombrós públic assistent atent a la presentació. Foto: Mascançà.

Recuperar la memòria oral fins del 1955 fins al 1985
Jordi Soldevila ha considerat que, tot i que han tardat molts anys a acabar el projecte, “estem molt contents del resultats que volem que siguin un llegat per la comarca”i ha agraït “la predisposició infinita dels entrevistats i de les seves famílies per compartir les seves vivències amb nosaltres”. Soldevila ha acabat la seva intervenció explicant que lamentablement “amb aquesta iniciativa hem arribat tard perquè molts dels protagonistes ja s’havien mort i no volem que això ens torni a passar”. Per això, l’historiador ha avançat que el Centre de Recerques es planteja ampliar La Memòria del Pla i entrevistar veïns de la comarca perquè expliquin les seves vivències des del 1955 fins el 1985. Aquesta segona part del projecte s’engegarà cap a la segona meitat del 2017.
Entrega de diplomes i entrevistes a Francesc Minguet Petit: Foto: Mascançà.

Entrega de diplomes i entrevistes a Eduard Perés. Foto: Mascançà.

Entrega de diplomes i entrevistes a Amadeu Aymerich. Foto: Mascançà.


Tres dies per reviure la primera meitat del segle XX al Pla d’Urgell
Després de la seva intervenció, Jordi Soldevila ha donat la paraula a Marc Macià, historiador de les Borges Blanques. Macià ha explicat resumidament els trets més destacats del període de la Segona República i ha donat pas a la projecció del primer dels tres documentals de La Memòria del Pla que comença amb la proclamació de la República i acaba amb l’aixecament militar que inicia la Guerra Civil. Després del visionat, l’equip del documental ha volgut agrair el testimoni dels protagonistes del film i ha fet entrega de 60 diplomes i la gravació de les seves entrevistes als padrins i padrines i als seus familiars, que han recollit el present enmig dels aplaudiments del públic assistent. En marxar, molts dels assistents han assegurat que dissabte vinent, 11 de juny, tornaran al Centre Cultural de Mollerussa per veure la segona part del projecte dedicada a la Guerra Civil i el dissabte 18 per visionar el documental sobre els primers anys del franquisme. L’entrada és gratuïta per tothom.
Entrega de diplomes i entrevistes a Ignasi Castelló. Foto: Mascançà.

A la premsa:
El Punt Avui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada