dimarts, 1 de desembre del 2015

BALANÇ DE L'AVIFAUNA DE L'ESTANY D'IVARS I VILA-SANA, PER GERARD BOTA



Gerard Bota presentava el balanç avifaunístic dels primers deu anys de l'entrada de les aigües a l'Estany d'Ivars i Vila-sana. L’embassament ha implicat una gradual evolució de la fauna al llarg dels deu anys que fa que està ple. Algunes espècies com la fotja ha perdut molt pes des de l’entrada de les aigües a l’Estany. 

Gerard Bota iniciant l'exposició al costat de la moderadora de la taula, Anna Llovera. Foto: Mascançà.

En canvi, altres com la polla blava o la polla d’aigua han mantingut la seva població. D’altra banda, han alterat l’ecosistema diverses espècies de peixos al·lòctons o invertebrats com el cranc de riu americà. Les aigües de l’Estany s’han anat tornant fosques i ha eliminat plantes i de retruc ha reduït la presència d’alguns ocells. 

Grup de fotges a l'Estany d'Ivars i Vila-sana. Foto: Anna Varea.
L’Estany també s’ha convertit en un refugi d’algunes espècies en perill, com la mallerenga de bigotis. I s’han consolidat espècies com les arpelles vulgars, molt lligades als canyissars. Els ànecs assenyalen alguns problemes amb les aigües, malgrat siguin els més abundants. La comunicació presentada per Bota a les Jornades d'Estudis de Torregrossa ha posat de relleu la fragilitat de l'ecosistema que es pot veure alterat algunes introduccions d'espècies foranes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada