dimarts, 21 d’octubre del 2014

EL PLA D'URGELL UNA DE LES COMARQUES MÉS CASTIGADES PEL CADASTRE DE FELIP V



El catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona Gaspar Feliu va inaugurar les 5es Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell. L'objecte de la seva conferència era la creació del Cadastre per Felip V.

D'esquerra a dreta, Joan Yeguas i Gaspar Feliu durant la presentació de la seva ponència. Foto: Josep M. Cabau.


Feliu explicava que no era un impost just, perquè no feia pagar als poderosos, ni modern, ni racional. El Pla d’Urgell no era de les comarques que més aportaven al Cadastre, ja que era una de les més pobres molt lluny del quadrant nord-est de Catalunya que pagava més. 


Gràfic elaborat i exposat per Gaspar Feliu. Foto: Josep M. Cabau.

Tanmateix, destacava que al Pla d’Urgell hi ha una ocultació del 90% (al Principat s’ocultava un 43%). En dades relatives el Pla d’Urgell va estar molt castigat per les imposicions del Cadastre, junt amb l’Urgell i el Gironès són les tres comarques de Catalunya amb un gravamen més elevat per l’impost de Felip V. Gaspar Feliu reconeixia que aquesta conclusió era una novetat recentment descoberta. Els dos pobles més destacats en el pagament foren Linyola i Torregrossa, pobles més grans, però eren els pobles més petits on el repartiment gravava més, destaca el cas de  Vallverd d'Urgell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada