El Grup de Recerques de les Terres de Ponent (GRTP) coordina tot un seguit d'actes commemoratius del 300 aniversari de la fi de la Guerra de Successió a les comarques de Ponent. Des del Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà ens adherim i participem de l'agenda d'actes que us podeu descarregar des de la pàgina de l'Institut Ramon Muntaner (aquí).
El company Esteve Mestre, autor d'un article sobre els efectes de la Guerra de Successió al Pla d'Urgell i estudiós de la temàtica, participarà en nom de l'entitat als actes i oferint xerrades sobre el tema. Podeu llegir el seu article sobre la Guerra de Successió al Pla d'Urgell publicat al número 1 de la revista Mascançà que vam publicar el 2010.
Retrat de Manuel Desvalls des del seu exili austríac. |
Alguns apunts històrics de la Guerra al Pla d'Urgell
A mode d'apunt, cal afegir que el Pla d'Urgell va ser terreny de batalla tal com deixa clar el testimoni de l'època, el pagès pladurgellenc Aleix Ribalta. Veí del Palau d'Anglesola, Ribalta explicava les dificultats que van passar els pobles de la comarca a causa de la Guerra.
Cal Castell, casa dels germans Desvalls a El Poal (Pla d'Urgell). |
Justament, un d'aquests escenaris de la Guerra es va donar a Ivars d'Urgell, on acampades les tropes de Felip V s'hi desenvoluparen alguns enfrontaments amb les tropes de Carles d'Àustria. I finalment, cal destacar també el paper dels poalencs Antoni i Manuel Desvalls, els quals es declararen partidaris de Carles d'Àustria. Els germans Desvalls foren uns dels principals dirigents de l'austriacisme, capitanejaren tropes contra Felip V i foren els darrers resistents de la Guerra a Catalunya assetjats al castell de Cardona fins al dia 18 de setembre de 1714, un cop caiguda Barcelona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada