El passat 21 de setembre, Mollerussa fou l'escenari del Wiki Takes Mollerussa (la Viqui pren Mollerussa), una marató de fotografia lliure emmarcada dins la iniciativa Wiki Loves Monuments. La jornada, impulsada pel Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà amb la
col·laboració de l'associació A2MIC Mollerussa i Cultura i el suport d'Amical Wikimedia i l'Ajuntament de Mollerussa, tenia per objectiu donar a conèixer els 29 elements que constitueixen el patrimoni monumental de la ciutat i obtenir-ne tantes fotografies amb llicència lliure com fos possible, per tal de posar-les a disposició de tot aquell que les vulgui utilitzar, ja sigui per il·lustrar la Viquipèdia com qualsevol altre projecte, gràcies al repositori Wikimedia Commons.
CC-BY-SA-3.0 Vriullop (Treball propi), Wikimedia Commons |
Per tal de fomentar la participació, la jornada va adoptar la forma d'un concurs, on la millor fotografia es premiaria amb un vol en avioneta. També es va preveure un premi a la millor foto feta amb un telèfon mòbil —que finalment es concedí com un accèssit a la millor foto— i premis en reconeixement a la participació.
La jornada aplegà més d'una vintena de persones a la plaça de l'Ajuntament, les quals presentaren a concurs més de mil fotografies del patrimoni monumental de la ciutat, cobrint el 100% dels elements a fotografiar. Un dels principals al·licients de l'activitat fou que alguns edificis obriren les seves portes per tal que els participants poguessin circular lliurement pel seu interior i prendre instantànies
privilegiades, testimonis d’una experiència inèdita que fou molt ben
valorada pels participants.
CC-BY-SA-3.0 Vriullop (Treball propi), Wikimedia Commons |
El 17 d'octubre es féu l'acte d'entrega de premis. El jurat distingí Xavier Romà amb el premi a la millor fotogrfia per una imatge en contrapicat del campanar de la parròquia de Sant Jaume; mentre que Antonio Tehàs rebé l'accèssit a la millor fotografia per dues imatges, també de la parròquia de Sant Jaume: una vista interior del campanar i una vista exterior nocturna de la plaça de l'Ajuntament i l'església.
L'experiència es pot qualificar com un èxit a tots els nivells, una iniciativa d'escàs cost organitzatiu però d'elevat impacte a nivell local. La bona acollida, la quantitat de fotografies aplegades —Mollerussa fou el segon municipi més fotografiat de tot Catalunya— i la seva qualitat han fet que el Wiki Takes Mollerussa hagi esdevingut una altra fita entre les nostres activitats. A tothom, moltes gràcies.
Fotografies premiades
CC-BY-SA-3.0 Xavier.roma (Treball propi), Wikimedia Commons |
CC-BY-SA-3.0 AntonTaa (Treball propi), Wikimedia Commons |
CC-BY-SA-3.0 AntonTaa (Treball propi), Wikimedia Commons |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada