dimecres, 30 de gener de 2013

FRANCESC FOGUET PARLA DE TEATRE A CASTELLSERÀ

El mascançanenc i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, Francesc Foguet, va participar en una xerrada a l'edifici de la Panera de Castellserà (Urgell). La xerrada, que va durar una hora i va reunir prop d'una cinquantena d'assistents, va versar sobre teatre durant la Guerra Civil, tema que Foguet va treballar en la seva tesi doctoral.

Francesc Foguet en plena exposició. Foto: Mascançà.

L'autor va exposar les dificultats d'aconseguir popularitzar un teatre revolucionari durant el període bèl·lic, tot i que els intents ja havien tingut precedents amb anterioritat a la Guerra. Foguet va exposar que l'obra cabdal d'aquest teatre va ser i és encara La Fam de Joan Oliver (1937), a pesar que l'autor no la va pensar en aquesta direcció, sinó que intentava explicar la situació que es vivia a la rereguarda republicana.El públic escoltant atentament. Foto: Mascançà.

El filòleg va contraposar dues figures de l'escena catalana del moment, Enric Borràs i Margarida Xirgu, actriu de qui n'ha publicat una biografia. Borràs era el paradigma d'actor gens compromès i que va treballar tan pels republicans com pels franquistes, en canvi Margarida Xirgu es va comprometre plenament amb la causa republicana. Va aprofitar per reivindicar que posin el nom d'algun teatre català a la compromesa Xirgu, de qui encara diu que és una gran desconeguda tot i la seva talla representativa.
Paral·lelament, Francesc Foguet va parlar també de l'esforç de les forces antifeixistes per portar la cultura a les diferents poblacions del bàndol republicà. En acabar, el públic assistent va dirigir-li diverses preguntes.

Cartell de l'acte.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada