dimecres, 21 de setembre de 2011

MASCANÇÀ DURANT LA DIADA I A CONEIXES EL TEU POBLE DE LINYOLA

Els actes d'aquest 11 han estat un èxit important de participació arreu dels pobles on hem participat: Mollerussa, el Poal i Linyola.

11-S: ANTONI DESVALLS I VERGÓS,  MARQUÈS DEL POAL.
Acte a Mollerussa (7/9/2011).
Gràcies a diferents iniciatives, aquest 11 de setembre en algunes poblacions del Pla d’Urgell s’ha parlat i s’ha començat la recuperació d’ un dels herois oblidats de la Guerra de Successió, Antoni Desvalls i Vergós, que si l’ any 1705 havia alçat el jovent de la Plana a favor de la causa austriacista i en defensa de les llibertats i constitucions catalanes, i havia conquerit –junt amb d’altres companys de viatge- Balaguer, Lleida, Tamarit, Fraga i Monsó..., el 1706 havia defensat Barcelona i havia obtingut el títol de Marquès del Poal, fou l’ any 1713 quan els aliats abandonaren Catalunya, que es va decantar per la resistència fins a la darrera gota de sang i fou el Cap de l’ exèrcit del Principat, tenint sota les seves ordres al general Moragues i a Bac de Roda.

Esteve Mestre a l'ajuntament del Poal (8/9/2011).
Des d’agost de 1713 a setembre de 1714, va estar en continu moviment per tot Catalunya, causant greus derrotes a les tropes filipistes, la darrera de 14 d’agost de 1714 a Talamanca, però no fou suficient per poder trencar el setge de Barcelona.

Antoni Desvalls es rendia junt amb el seu germà Manel a Cardona el 18 de setembre de 1714, marxant tot seguit cap a l’exili, essent segrestats tots els seus béns. Va morir a Viena l’ any 1724. L’any 1725 s’amnistiava als austriacistes i se’ls retornava els seus títols i béns.

Aquesta setmana passada el nom de Desvalls, fou recordat el dimecres dia 7 a Mollerussa, en la xerrada a l’ Ateneu Popular Plana d’Urgell, el dijous 8 a la sala d’actes de l’ajuntament de El Poal, el dissabte 10 al peu de la casa dels Desvalls, davant dels ciclistes de la Marxa de les Torxes i a Mollerussa en la conclusió de la exitosa Marxa de les Torxes i el dia 11 en el Pregó de l’ 11 de setembre a Linyola.

Esperem que aquest hagi estat un inici i que tindrà continuïtat en els propers anys i que farà que Antoni Desvalls, l’heroi oblidat, sigui conegut a tota la Plana d’Urgell.CONEIXES EL TEU POBLE?
Joan Yeguas a l'església de Linyola (9.9.2011).
El divendres 9 de setembre a Linyola es va fer un nou Coneixes el teu poble? que va tenir la novetat de la presentació d’un tríptic de l’església de Linyola.

Linyola, parlament d'Esteve Mestre en l'acte oficial de la Diada.
A l’ acte, de fet una festa cultural, hi van assistir un centenar de persones, que van poder seguir tot l’exterior de l’església, escoltant les explicacions dels mascançanencs Joan Yeguas, reconegut historiador de l’art, a qui acompanyava Esteve Mestre. A l’ interior  del temple Yeguas va parlar de la custòdia de l’església i Pol Galitó va presentar el tríptic de l’església, que ell mateix havia dissenyat amb fotografies pròpies i amb el text dels anomenats Yeguas i Mestre.

Finalment els assistents van fer una visita nocturna al campanar, observant la sala dels rellotges –on hi ha tres rellotges antics- les campanes –van tenir un toc de campanes- i des de la terrassa del campanar van observar un extraordinari paisatge nocturn. L’any vinent repetim.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada