dijous, 9 d’octubre del 2014

PRESENTEM EL PROGRAMA DE LES 5es JORNADES D'ESTUDIS DEL PLA D'URGELL

Mollerussa acollirà el proper 18 d’octubre al Teatre L’Amistat les 5es Jornades d’Estudis Comarcals sobre el Pla d’Urgell, que organitzen conjuntament l’Ajuntament i el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà amb l’objectiu de reunir investigadors de diferents àmbits i formació amb el públic interessat en les variades temàtiques que s’hi presenten totes en relació a la comarca. Així ho han explicat aquest matí l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el representant de Mascançà, Josep Maria Cabau, acompanyats del regidor de Cultura, Jordi Pérez, i de la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé, la qual forma part de la direcció de la revista que s’edita amb les diferents comunicacions presentades a les jornades, que en aquesta ocasió seran un total de 14 d’àmbits diversos. Solsona s’ha mostrat satisfet que la capital pugui acollir aquestes jornades que en aquesta ocasió compten també amb l’aportació d’investigadors vinculats a l’àmbit de la Universitat de Lleida interessats en donar a conèixer diferents aspectes de la comarca. 



Les jornades començaran a les 9 del matí amb l’acte de benvinguda a càrrec de l’alcalde, el president del Consell Comarcal, Francesc Fabregat, i Joan Yeguas, president de Mascançà, a la que seguirà la ponència inaugural per part del catedràtic d’Universitat i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Gaspar Feliu, qui parlarà sobre El primer cadastre del Pla d’Urgell. Tot seguit s’aniran presentant les diferents ponències agrupades segons la temàtica. Així dins l’àmbit de les ciències naturals, Fermí Sort i David Guixé explicaran el Seguiment dels mamífers a l’estany d’Ivars i Vila-sana mentre que l’àmbit geogràfic, sociològic i pedagògic, Jordi Domingo farà un seguit de Reflexions al voltant de la societat del Pla d’Urgell, Olga Bernad presentarà La integració social de l’alumnat d’orígen estranger al Pla d’Urgell i Glòria Jové parlarà del Viatges escolars a través del temps a partir del quadern de rotació del mestre Pau Farrús. 


Altres àmbits que també estaran representats seran l’arqueològic amb La correspondència de Josep Colominas i Agustí Duran relacionada amb l’excavació arqueològica del Tossal de les Tenalles (Sidamon) l’any 1915, a càrrec d’Ignasi Garcés, i Les excavacions dels anys 1973-1974 i 1980 al Tossal del Molinet (El Poal), per part d’Emili Junyent i Joan B. López Meción. Pel que fa a la història, les ponències presentades seran Repensar el pla de Mascançà islàmic, de Jesús Brufal; La repressió després de la guerra de Successió a la plana d’Urgell ( 1714-1725), d’Esteve Mestre, i El comandant Capell, de Felip Gallart i Vicenç Lladonosa. Pel que fa l’àmbit artístic, Joan Yeguas ha treballat en les Curiositats arquitectòniques d’època moderna al Pla d’Urgell i Maria Garganté ha investigat a Isidre Puig Boada i l’església parroquial de Mollerussa. També l’àmbit lingüístic hi té un protagonisme amb L’empremta d’Occitània a l’onomàstica del Mascançà, de Xavi Gutiérrez, La muerte està fuera: un guió cinematogràfic inèdit de Jaume Vila i Miquel Lladó, per part d’Eduard Batlle, i Maria Mercè Marçal i la poesia infantil: Bruixa de dol (1977-1979) i La germana, l’estrangera (1981-1984), de Moisés Selfa.

Diana Solé (directora de la Biblioteca Comarcal), Marc Solsona (alcalde de Mollerussa), Josep M. Cabau (Mascançà) i Jordi Pérez (regidor de Cultura) presentant el programa de les 5es Jornades.

Més informació a:

Vilaweb Mollerussa
Territoris.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada