dimecres, 7 d’octubre de 2020

EL PALAU D’ANGLESOLA REUNEIX 18 INVESTIGADORS A LES JORNADES D’ESTUDIS SOBRE EL PLA D’URGELL

La literatura i els seus estudis hi tindran un pes destacat ■ Palau també acollirà les Jornades Europees del Patrimoni

El Palau d’Anglesola acollirà les XI Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell. L’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells i el president de Mascançà, Jaume Suau, han presentat aquest dilluns el programa de la nova edició. Balcells s’ha felicitat per poder tirar endavant la jornada en unes circumstàncies tan difícils i  ha explicat que s’han pres totes les mesures necessàries perquè les jornades es puguin desenvolupar amb tota la seguretat requerida. Des de l’Ajuntament del Palau d’Anglesola s’ha posat a disposició de l’organització els mitjans perquè les Jornades es puguin retransmetre en directe per internet i es puguin seguir des de fora de la població. Tan per part de Mascançà com organitzador de les Jornades com de l’ajuntament del Palau com a amfitrió de les mateixes s’ha volgut transmetre la sensibilitat amb els difícils moments que travessa el país i que s’estarà pendent de la seva evolució.

Per la seva banda, Jaume Suau ha detallat el programa d’aquest any on hi tenen una important presència les comunicacions dedicades a la literatura i autors pladurgellencs. Suau ha assenyalat que la ponència inaugural anirà a càrrec dels professors Josep Camps i Francesc Foguet precisament amb una panoràmica sobre la literatura comarcal en els darrers deu anys. Dins aquest àmbit literari destaquen les comunicacions de Ramon Miró amb l’estudi sobre les cartes rebudes per Valeri Serra i Boldú de temes verdaguerians i la de Moisés Selfa sobre les característiques de la poesia infantil a l’obra poètica de Maria Mercè Marçal.  També en l’àmbit de la creació hi ha dos estudis sobre la música a la comarca, el de Josep Maria Salisi sobre el cançoner a principis del segle XX i un altre de Jordi Bonilla sobre el panorama musical des de 1950-2020. L’educació compta amb dues comunicacions: una dedicada als mestres i la didàctica al Palau d’Anglesola per part de Ton Solé i una altra des de l’àmbit de l’educació i el treball social centrada en la vellesa a la ciutat de Mollerussa, per l’educadora social Cristina Cos. La salut també compta amb un estudi sobre malalties i pandèmies a Bellvís, per part de Jaume Suau. Dins l’apartat més històric, l’arqueologia veu revisada i actualitzada la seva carta arqueològica comarcal amb la comunicació de Montse Baiges, Marc Bouzas i Jaume Puigredon. El segueixen quatre estudis dins la història contemporània: la biografia de Jesús Coll sobre un ivarsenc al camp nazi de Dachau; les depuracions franquistes a la Casa Canal, de Dani Altisent; Esteve Mestre parlarà dels cent anys de futbol al Pla d’Urgell i els estudiosos Vicent Lladonosa i Felip Gallart repassaran la crònica negra a la comarca entre els anys 1874-1899. Les ciències naturals comptaran amb un estudi sobre la llucioperca, un peix present a l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

Els divuit investigadors presentaran tretze comunicacions i una ponència, en el format habitual en que cada investigador comptarà amb quinze minuts per presentar la seva recerca. Jaume Suau s’ha mostrat molt satisfet amb l’interès per part dels investigadors per seguir presentant les seves comunicacions en aquestes Jornades i fer-ho des d’àmbits tant variats com la biologia i els estudis literaris. Suau confia que totes les comunicacions es converteixin en articles al proper número de la revista Mascançà. La que recull les comunicacions de les anteriors jornades es presentarà aquest dijous dia 8 d’octubre a la b biblioteca Jaume Vila de Mollerussa.


Cap comentari:

Publica un comentari