dijous, 6 d’octubre del 2016

UNA VINTENA DE CIENTÍFICS ASSISTIRAN A LES VII JORNADES DE BELL-LLOC 2016



El proper dissabte 22 d’octubre el municipi de Bell-lloc acollirà les setenes Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell. Organitzades pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell ‘Mascançà’, les jornades són un punt de trobada entre estudiosos i públic interessat en la comarca. En aquesta ocasió, la sala multifuncional del municipi acollirà fins a 14 comunicacions d’11 temàtiques i congregarà, per primera vegada, una vintena de científics de la comarca. L’Ajuntament de Bell-lloc ha col·laborat a fer possible les jornades, que també compten amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner, de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i de la Universitat de Lleida. L’entrada és lliure i gratuïta.

Carles Palau (alcalde de Bell-lloc d'Urgell) i Josep M. Cabau (portaveu de Mascançà). Foto: Mascançà.

El Pla d’Urgell des d’una perspectiva polièdrica
Les jornades començaran a les nou del matí amb la benvinguda de l’alcalde de Bell-lloc, Carles Palau, del president de Mascançà, Joan Yeguas i del president del Consell Comarcal, Josep Maria Huguet. Seguidament es podrà escoltar la ponència inaugural que aquest any anirà a càrrec del bell-lloquí i filòleg de la Universitat de Lleida, Moisés Selfa, que parlarà sobre la toponímia al Pla d’Urgell. En total, al llarg del matí, hi haurà catorze comunicacions d’11 temàtiques diferents on hi participaran filòlegs com Francesc Foguet o Josep Camps, historiadors com Felip Gallart, Vicent Lladonosa i Esteve Mestre o ambientòlegs com Francesc Gassó i així fins a una vintena de científics, deu dels quals hi participaran per primera vegada. Totes les comunicacions presentades són inèdites.
Entre les novetats d’aquesta edició hi haurà ponències de nous camps d’investigació com les ciències ambientals o les belles arts. També s’hi podran escoltar comunicacions sobre temàtiques menys habituals com la musicologia, la pedagogia, l’antropologia o l’economia. I finalment, no hi faltaran comunicacions més freqüents com la història, l’arqueologia, la filologia o la geografia. Així, s’hi escoltarà ponències sobre la gàudia de la Mare de Déu de l’Horta d’Ivars, la història del Pla a través de les seves arts visuals contemporànies, un recorregut històric pels Firals de Bellvís, l’escola rural a la comarca o la colonització dels fahs Maxkiján, entre altres. El programa sencer es pot descarregar al web de Mascançà
 

Set anys d’estudis sobre la comarca
Aquest és el setè any que el Centre de Recerques Mascançà organitza les Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell. Durant aquest temps, l’entitat ha aconseguit recopilar vora un centenar d'investigacions realitzades sobre el Pla d'Urgell i ha connectat la comunitat científica més acadèmica amb la gent de la comarca amb inquietuds culturals i científiques. Les poblacions de Golmés, Miralcamp, Bellvís, Linyola, Mollerussa i Torregrossa han acollit les jornades anteriorment amb un enorme èxit de públic. Els organitzadors esperen repetir la bona acollida dels diferents estudis presentats en aquesta ocasió. 



Unes jornades gratuïtes i obertes al públic
Com cada any, les jornades són obertes al públic, sense necessitat d’inscriure’s i totalment gratuïtes. Per aquells que no hi pugui assistir, el Centre de Recerques Mascançà també ha previst la seva retransmissió en directe per Internet des del web de l’entitat. A més, les comunicacions d’aquestes jornades quedaran recollides al vuitè volum de la Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell, que sortirà el mes d’octubre de 2017. La revista està indexada a MIAR, Dialnet i Carhus Plus i es podrà llegir en línia a RACO, on els seus articles han rebut en el que portem d'any més de 12.000 consultes, convertint-se en una referència científica i cultural de la comarca.


Més informació:
Mollerussa . TV
Territoris . cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada