dilluns, 31 d’octubre del 2016

ES PRESENTEN 13 ESTUDIS A LES VII JORNADES DE BELL-LLOC

Dissabte 22 d'octubre passades les 9 del matí s'inauguraven les VII Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell a Bell-lloc. 13 comunicacions presentades per 19 investigadors traslladaven al públic que va anar omplint la sala La Cultural de la població fins prop del centenar de persones. 

Lisard Palau durant la seva presentació. Foto: Mascançà.

Els parlaments de Carles Palau, alcalde de Bell-lloc, i Joan Yeguas, president de Mascançà, van obrir la jornada. La ponència inaugural va anar a càrrec del professor i filòleg de Bell-lloc, Moisés Selfa. La seva introducció va versar sobre la toponímia major al Pla d'Urgell, un repàs sobre l'origen del nom dels pobles de la comarca. 

Immediatament després es van presentar les diferents comunicacions dels 9 àmbits temàtics que s'hi van exposar: filologia, musicologia, belles arts, turisme, antropologia, economia, pedagogia, arqueologia i història i geografia. Encetava l'àmbit de filologia Josep Camps amb una comunicació sobre el filòleg bell-lloquí Joan Solà. El seguia una nova aportació a la musicologia per part del musicòleg Josep M. Salisi sobre els 400 anys dels "gàudia a la Mare d Déu de l'Horta d'Ivars". 

D'esquerra a dreta: Josep Camps, Daniel Altisent i Josep M. Salisi. Foto: Mascançà.

La creació es va fer un forat per prime cop de la mà de la bell-lloquina Olga Olivera-Tabeni que explicava el procés de creació d'una obra relacionada amb la història del Parrot. Una nova aportació sobre turisme, en aquest cas per part de Joan Yeguas i Irene Barón, explicava sobre la creació de marca turística de la "Boira de Ponent". 

Per altra banda, el matemàtic Francesc Gassó invitava a la reflexió amb una comunicació sobre la petjada ecològica al Pla d'Urgell, inspirada en les teories del decreixement de l'economista Serge Latouche. Van seguir aquesta comunicació, un estudi antropològic sobre les festa dels Firals de Bellvís, exposat per Lídia Arderiu, Berta Lacruz, Montse Baiges i Maria Solé.

Jaume Suau acompanyant Berta Lacruz, Montse Baiges, Maria Solé i Lídia Aderiu. Foto: Mascançà.

En l'àmbit de la pedagogia, Esteve Mestre i Ton Solé seguien amb la recerca sobre mestres i escoles locals, aquest cop la comunicació enfocada a Bell-lloc. Una comunicació seguida de la de Jordi Soldevila sobre tradició i renovació pedagògica en l'escola rural.

Dins l'àmbit de la història i l'arqueologia s'hi van presentar tres comunicacions. Andreu Moya va presentar els resultats de les troballes del segle XVI-XVI en una sitja de Linyola, Francesc Foguet sobre la colonització del pla de Mascançà i Felip Gallart i Vicent Lladonosa sobre els comtes de Torregrossa i l'arribada del liberalisme al segle XIX al Pla d'Urgell, seguint el fil dels Capell i Niubò estudiats en anys anteriors.

Recupereu en vídeo les conferències en aquest enllaç (qualitat baixa). 
Audiovisual: Mascançà

Finalment, va tancar les exposicions la de Lisard Palau, un interessant estudi demogràfic sobre Golmés durant el segle XIX. Després de Palau, l'alcalde i el president de l'entitat van cloure l'acte i els comunicants van asseure's a una dinar de germanor. Tots els organitzadors van mostrar la seva satisfacció pel desenvolupament de la jornada que va aplegar un nombrós públic, local i forà, així com de la qualitat de les comunicacions.

Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada