dissabte, 19 de maig del 2012

NOU LLIBRE SOBRE L'ESGLÉSIA DE LINYOLA

En un escenari únic, però protagonista de l'obra que es va presentar, l'església de Linyola va albergar el divendres 18 de maig de 2012 la presentació d'un llibre sobre l'edifici religiós titulat L'església de Linyola. Escrit a tres mans pels mascançanencs Joan Yeguas, Esteve Mestre i la segarrenca Maria Garganté i prologat pel conegut historiador de l'art lleidatà Alberto Velasco. El llibre promogut per l'ajuntament de Linyola i el mossèn de la localitat, Pere Cañada, fa un exhaustiu repàs dels diferents esdeveniments relacionats amb l'església de Linyola.

La presentació va ser un èxit de públic, unes cent cinquanta persones van omplir el temple, l'acte obria la festa major de maig. Els parlaments van ser nodrits, van parlar, per part de l'ajuntament, Pol Galitó i l'alcalde Manel Coll, la diputada Marta Alòs per la Diputació, amb qui s'havia delegat la representació per problemes d'agenda, el mossèn Pere Cañada i els tres autors.
Portada del llibre.
La portada és obra del pintor linyolenc Joan Gesé, el segueix el pròleg de Velasco i a continuació es divideix en tres parts. La primera és la història del temple 1586-2012, escrita per Esteve Mestre, que arranca amb la signatura de les clàusules per tal de construir l'església. La segona és obra de Maria Garganté i relaciona l'església amb el gòtic català del seu temps. Hi destaca l'estudi estilístic i comparatiu de l'arquitectura del campanar. Finalment, Joan Yeguas clou amb un estudi sobre l'escultura, l'orfebreria i el vidre, un estudi complet que hi inclou una descripció del mobiliari litúrgic que ha existit o existeix (els retaules cremats o l'antiga creu de terme dipositada al temple). També es parla de la vida del rector, dels beneficiats i les confraries.
Els autors J. Yeguas, M. Garganté i E. Mestre presidint l'acte. Foto: Carme Arenas.
En acabar la presentació els autors signaren el llibre als nombrosos assistents a l'acte. S'està treballant per realitzar una presentació el 28 de maig a l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell (Mollerussa) a les 18 hores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada