dissabte, 12 de maig del 2012

MASCANÇÀ AL POAL

A l'ajuntament del Poal es va presentar divendres 11 de maig de 2012 el segon número de la revista Mascançà. La presentació va anar a càrrec de Josep Camps que va donar pas a la conferència de Ton Solé i Esteve Mestre sobre el poalenc Antoni Puig Minguell, una conferència que forma part d'un article del segon número de la revista. Magistralment, Ton Solé va introduir el context històric en que va viure Puig Minguell i en va fer una radiografia socioeconòmica del personatge i el seu paper en la part final del règim senyorial, així com les seues vivències en els diferents esdeveniments històrics que li va tocar viure, la Guerra del Francès, el Trienni Liberal i la Primera Guerra Carlina.
D'esquerra a dreta, E. Mestre, T. Solé i J. Camps, escoltats atentament pel públic del Poal. Foto: Mascançà.

En el seu torn, Esteve Mestre va explicar la relació del personatge amb el projectat Canal d'Urgell i els diversos intents de contruir-lo (1817, 1822, 1833). La documentació inèdita va ésser publicada, en part, al llibre Escrits del Pla d'Urgell. Dietaris, correspondència i documents (1650-1950) i ara era analitzada i ampliada en aquest article.
Esteve Mestre i Ton Solé encetant la conferència sobre Antoni Puig Minguell. Foto: Mascançà.


El Poal va rebre molt bé el segon número amb una sala que rondava la trentena de persones, acompanyats de l'alcalde Rafel Panadés i la regidora de cultura Anna Panadés. En acabar la conferència es va obrir un torn de preguntes molt participatiu pel record i la importància que tingué el personatge i que encara perdura en la memòria dels poalencs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada