dijous, 29 d’agost del 2019

ES DOCUMENTEN NOVES FOSSES DE LA GUERRA CIVIL AL PLA D'URGELL

La Direcció General de la Memòria Democràtica està revisant el mapa de fosses de la Guerra Civil a Catalunya. Al Pla d’Urgell el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà està col·laborant activament en les tasques de documentació a la comarca. La cerca ha començat a donar els seus primers fruits. Així ja s'han donat a conèixer nous enterraments no registrats fins ara a Ivars d'Urgell i al Palau d'Anglesola. A Ivars d'Urgell s’ha documentat un nínxol d’un militar republicà. La seva mort està relacionada amb l'hospital de sang que hi havia cal Tous, un hospital d'evacuació del Front del Segre de pas cap a l'Hospital del XVIIIè Cos d'Exèrcit situat a la Universitat de Cervera. D’aquest enterrament se n'ha trobat documents i s'ha contrastat amb testimonis orals directes. Actualment, la tomba està molt malmesa. La recerca segueix oberta i no descarta que puguin aparèixer altres cossos enterrats pel mateix motiu a la població. 
Foto de la visita de la tècnica de la Direcció General de la Memòria Democràtica, Núria Armentano (al mig). D'esquerra a dreta, Àlex Masses (alcalde de Linyola), Jordi Soldevila (Mascançà), Jesús Coll (estudiós d'Ivars d'Urgell) i Pol Galitó (estudiós del Front del Segre). Foto: Mascançà.

Pel que fa al Palau d'Anglesola, es tracta d'un cos enterrat fora del cementiri de la població que es suma al ja existent al cementiri de la població. No obstant, cal una recerca més exhaustiva. També s’està duent a terme tasques de documentació de fosses no incorporades al mapa de fosses als Arcs i Vilanova de Bellpuig. I és possible que apareguin novetats a altres poblacions. A més a més, es realitzaran visites al cementiri de Vallverd d’Urgell on hi ha enterrats algunes de les víctimes de l’explosió del polvorí franquista del Castell del Remei. Es proposa que també consti en aquest mapa de fosses.


Tomba de Pere Cascalló Solà, mort a la Batalla del Segre, traslladat del Front de l'Ebre per la seva família i enterrat al cementiri de Linyola als anys 40 del segle XX. Foto: Mascançà.

Fa un any, arran d’una col·laboració amb l'ajuntament de Bell-lloc es va testimoniar l'existència d'una fossa al cementiri de la població on hi podria haver una cinquantena de soldats republicans morts. El consistori bell-lloquí ho va comunicar a la Direcció General de la Memòria Democràtica i la fossa ja consta registrada al mapa de fosses.

Crida per cercar nous testimonis
Des de Mascançà es fa una crida que qualsevol persona que vulgui aportar el seu testimoni o tingui coneixement d'enterraments a la comarca del Pla d'Urgell, es posi en contacte amb la nostra entitat a través de la següent adreça: 
Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà
c/ Tossal Blanc, s/n (urbanització Torre Pintó)
25230 Mollerussa (Pla d'Urgell)
https://www.instagram.com/centrederecerques/ 
https://twitter.com/MascanPladUrgel 
mascansa.crpu@gmail.com
973712074
La darrera actualització es va produir el 2007 i els darrers anys s'han documentat noves fosses fruit de l'obertura de les existents i del ressò mediàtic. El cas més conegut ha estat de la fossa del Soleràs (les Garrigues). 


Des de la Direcció General de la Memòria Democràtica s'han posat en contacte amb el Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà per tal de cercar ajut i col·laboració en la revisió de les fosses a la comarca del Pla d'Urgell. Aquesta col·laboració suposarà la revisió documental de registres d'enterraments de diferents poblacions i el contrast amb testimonis orals de cada població susceptible d'haver-hi fosses de la Guerra Civil. A més a més, es revisaran les fosses ja existents i es registraran les noves fosses trobades a la comarca els darrers anys. La recerca es centra principalment en la localització de soldats republicans que fruit de la retirada van deixar cossos sense enterrar o soldats nacionals morts en el bàndol republicà.


Document de defunció d'un soldat al Front del Segre a Vallfogona de Balaguer i enterrat al cementiri de Linyola el 1938. Foto: Mascançà.


Visita a la fossa de Linyola
Aquest dilluns s'ha rebut a Linyola la visita de Núria Armentano, tècnica l’empresa Tríade Serveis Culturals que en nom de la Direcció General de la Memòria Democràtica ha realitzat una inspecció ocular al cementiri on hi ha documentada la fossa a la població i algun nínxol amb morts a conseqüència de la Guerra Civil. També s’ha pres nota de les aportacions de testimonis orals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada