dilluns, 16 de juliol del 2018

VICENT LLADONOSA AL CENTENARI DE MARIA MALLA


El nostre company Vicent Lladonosa va participar el passat dia 20 de maig a la localitat de Castellbell i el Vilar (El Bages) a la commemoració del centenari del naixement de la Maria Malla Fabregas, nascuda a Alguaire (El Segrià) el 1918, i que per les circumstancies de la feina a la fàbrica tèxtil d'Alguaire la van portar junt amb els seu pares a aquella població, junt amb altra gent d'Alguaire.
L'acte és va celebrar al casino Borràs de la població i va comptar amb la presència d'uns 40 assistents. Hi van intervenir inicialment l'alcalde Antonio Perea, que va comentar característiques representatives de la població i de l'acte que es va fer al 2017 a la biblioteca d'Alguaire. A continuació l'alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, va glosar la figura de la Maria Malla a qui ella va tenir ocasió de conèixer.
Vicent Lladonosa, primer per l'esquerra, durant l'acte a Castellbell i el Vilar. Foto: Ajuntament de Castellbell i el Vilar.

Seguidament és va fer una taula rodona, moderada per la periodista Marina Ubach, en la que van intervindre la Gracieta Moulin, filla de la Maria, el Joan Valls historiador local i Vicent Lladonosa.
Es van comentar les particularitats que van portar a la seua família a emigrar des de Alguaire a Castellbell i el Vilar i a continuació la seva filla va fer una exposició detallada de la seua infància i joventut, dels problemes que va tenir durant la Guerra Civil, i de la seua vida a l'exili a França, on va casar-se amb Clemente Pujol i van néixer les dues filles.
 
Cartell i programa de l'acte.
Tot i això la Maria, que era una superdotada, va tenir temps de dedicar-se a la poesia i a escriure llibres que tenim disponibles a la biblioteca, però també va treballar amb les seues estades a Castellbell i el Vilar que es fes una biblioteca pública inaugurada al 1991 i que des de l'any 2000 porta el seu nom.
Creiem que aquest acte, en alguns moments molt emotiu, comportarà un agermanament entre Castellbell i el Vilar i Alguaire, per conèixer millor la vida d'aquesta filla de la nostra població, i el lloc on va emigrar amb els seus pares.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada