dilluns, 14 de novembre del 2016

87 ESTUDIS EN 7 NÚMEROS DE MASCANÇÀ

La presentació del número 7 de Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell va patir alguns canvis aquest número. En primer lloc, es va canviar l'escenari que darrerament acollia les presentacions, de la Biblioteca Comarcal a l'Arxiu Comarcal. En segon lloc, el director de la revista, que deixava de ser Josep Camps per ocupar el lloc Moisés Selfa, professor a la Universitat de Lleida i bell-lloquí.

D'esquerra a dreta: Moisés Selfa (director de la revista), Marc Solsona (alcalde), Joan Yeguas (president de Mascançà), Daniel Vilarrúbias (director de l'Arxiu). Foto: Mascançà.
L'acte va ser conduït per l'alcalde de Mollerussa Marc Solsona, que compartí taula amb el director de la revista, el president de Mascançà, Joan Yeguas, i el director de l'Arxiu Comarcal, Daniel Vilarrúbias. 


Moisés Selfa va destacar els articles presentats d'una qualitat gens menyspreable. Hi ressalten diferents estudis que van des de l'arquitectura a la història. És el cas de l'estudi sobre la tàpia publicat per l'arquitecta Maite Sainz de la Maza i l'enginyer Macari de Torres. En l'apartat d'història són prou rellevants dos estudis sobre el franquisme, el de Daniel Altisent sobre la delació i el d'Aram Montfort sobre el camp de concentració franquista existent a Mollerussa. En les ciències naturals dos estudis imprescindibles que situen en un bon lloc el Pla d'Urgell dins el mapa botànic i faunístic català. D'una banda, l'estudi dels ornitòlegs Joan Estrada, Gerard Bota, Francesc Moncasí, Joan R. Rodríguez, Anna Varea i Sergi Sales sobre l'avifauna de l'Estany d'Ivars i Vila-sana. I de l'altre, la recerca sobre la microflora i microfauna de les aigües carbonatades del botànic Toni Mayoral. També en el camp de la geografia Jordi Domingo presenta un balanç de la immigració al Pla d'Urgell. La pedagogia té un nova entrega dedicada als mestres i escoles de la comarca per part d'Esteve Mestre i Ton Solé. I finalment, la literatura compta un nou estudi sobre Maria Mercè Marçal realitzat pel propi Moisés Selfa. Fora de l'apartat d'estudis hi trobem una aportació documental de Francesc Foguet sobre teatre, un text de creació del poeta Josep Borrell i cinc ressenyes sobre diferents llibres d'autors o temàtiques relacionades amb el Pla d'Urgell.

Una cinquantena de persones omplien la sala de l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell. Foto: Mascançà.

Per la seva banda, Joan Yeguas va fer balanç dels 7 números publicats aportant algunes dades. En primer lloc, va assenyalar que amb el número 7 es sumen 87 estudis sobre la comarca, realitzats per 63 autors diferents. També va destacar l'augment de les consultes a la revista, que arriba a prop de 30.000 consultes on-line des del 2012, a part de les consultes realitzades a les biblioteques públiques o particulars en el format paper. I finalment, va destacar la consideració que té la revista en els cercles científics, es posiciona com la tercera millor publicació en l'àmbit de les humanitats de les comarques de Ponent.
Sumari del número 7 de la revista Mascançà. Imatge: Mascançà.


Vilarrúbias va destacar els estudis presentats i l'ús de l'Arxiu que s'ha fet, ja no sols com a punt de consulta obligat, sinó com a punt per a dipositar arxius. I Marc Solsona va remarcar el compromís del seu consistori amb la revista, fet que donarà tranquil·litat perquè aquesta segueixi publicant-se els propers anys.

Més informació:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada