dilluns, 19 de gener del 2015

LA POESIA PER A INFANTS DE MARIA MERCÈ MARÇAL



El filòleg i soci de Mascançà Moisés Selfa va presentar a les 5es Jornades d'Estudis una comunicació sobre l’obra poètica de Maria Mercé Marçal (1952-1998), nascuda i morta a Barcelona però íntimament lligada a Ivars d’Urgell. Selfa apuntava que l'obra de Marçal gira entorn d’un tema gairebé monotemàtic: la defensa de la dona des de les diverses actituds vitals que aquesta pot adoptar. Així queda manifest en extensos poemaris com, per exemple, Desglaç (1984-1986). Ara bé, la seva poesia està plena de records de la seva infantesa a Ivars d’Urgell (vegeu el poemari Bruixa de dol, 1977-1979) i els que dedicà a la seva filla Heura des del primer moment de la seva concepció. Així queda manifest en el poemari La germana, l’estrangera (1981-1984) on dedica molts dels seus poemes a la seva filla que és un infant que està coneixent el cicle de la vida.
 
Moisés Selfa, exposant, el primer per la dreta. Foto: Josep M. Cabau.
Moisés Selfa  considerava que si bé aquesta poesia no podia ser tractada en el seu origen com a poesia infantil per la profunditat dels temes, pensava que sí que es pot parlar de versos escrits per a nens (en concret per a una nena: la seva filla) i que poden ser perfectament compresos per aquests.

El filòleg va presentar una comunicació sobre Marçal amb l’objectiu d'aprofundir en els dos poemaris esmentats amb la finalitat de comentar aquells versos que podien formar part del recull de versos escrits per a nens i que podien ser treballats didàcticament amb aquests.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada