dimecres, 10 de desembre del 2014

RECUPERACIÓ DE LA PEDAGOGIA DELS MESTRES REPUBLICANS DEL PLA D'URGELL



La professora i pedagoga Glòria Jové (UdL) presentava a les 5es Jornades un treball realitzat a partir de l’exposició “Un Mestre republicà, Pau Farrús. Un quadern de rotació. 1935- 1936” que va tenir lloc a Linyola aquest any.  


Glòria Jové, al mig, entre Joan Yeguas i Olga Bernad. Foto: Josep M. Cabau.

Pau Farrús, mestre, republicà i exiliat va ser nomenat mestre a Linyola el curs 1935-1936 i hi va estar fins al 1937. L’estudi parteix del “Quadern de Rotació dels alumnes” del curs 1935-36, eina bàsica de treball en la pedagogia de Freinet. El rastre de les tècniques Freinet en les produccions dels nens a l’escola de Linyola tenen la seva explicació per la vinculació del Mestre Farrús al grup de mestres renovadors de l'àmbit rural coneguts com el moviment Batec i per la tornada des de Suïssa de Jesus Sanz, professor a l’escola Normal de Lleida.

Aquest material permet a Jové fer un viatge a través del temps i establir eines per la comprensió del context i de l’escola de la república des del present. I és aquest concepte de pluritemporalitat el que ens permet entendre el context i l’escola del segle XXI. Jové proposava donar eines per l’anàlisi de la funció de l’escola i del mestre  avui des d’una perspectiva socio-critica i de compromís social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada