dimarts, 18 de novembre del 2014

ES PRESENTEN RESULTATS DE L'EXCAVACIÓ DEL TOSSAL DEL MOLINET (EL POAL)



Emili Junyent i JOan B. López, arqueòlegs de la Universitat de Lleida, presentaven alguns resultats de les excavacions al Tossal del Molinet (el Poal) dins el marc de les Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell. 

El Tossal del Molinet (El Poal) fou objecte durant la dècada dels anys 70 de vàries campanyes d’excavació per part de l’Institut d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, els resultats de les quals han estat analitats en diferents treballs d’investigació, però no havien estat mai publicats monogràficament i són, a dia d'avui, molt poc coneguts entre el gran públic. Junyent i López van pretendre omplir aquest buit oferint una síntesi exhaustiva d’aquells treballs a la llum de la recerca actual.
 
Joan López, al mig de la taula. Foto: Josep M. Cabau.
El poblat presentava diferents fases d’ocupació que es situaven entre la primera edat del ferro i l’ibèric ple (750 – 200 a.n.e.) amb una ocupació medieval posterior. Les fases més antigues, d’altra banda les més ben conservades, eren de cabdal importància pel coneixement del procés de formació de la cultura ilergeta. El model suggerit des de Vilars d’Arbeca, sembla ratificat per la descoberta recent de fortaleses semblants al Molí de l’Espígol de Tornabous i sota del Castell de l’Albi: durant la primera edat del ferro, segles VIII-VII a.n.e., el territori s’articulava a partir de centres de poder fortificats que dominaven pocs centenars de quilòmetres quadrats. Però proposaven també contrastar la hipòtesi des del coneixement de les comunitats agrícoles dependents representades pels assentaments no fortificats, cas del Tossal del Molinet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada