dijous, 4 d’octubre del 2012

MASCANÇÀ REALITZA UN INVENTARI FESTIU DEL PLA D'URGELL



El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà està elaborant un inventari del patrimoni festiu de la comarca del Pla d’Urgell. El treball tracta de recollir totes les festes que es celebren al Pla d’Urgell a 2012. L’inventari abasta les 18 poblacions de la comarca i els dotze mesos de l’any i pretén ser un retrat festiu actual del Pla d’Urgell. Així formaran part de l’inventari festes tan assenyalades dels calendaris festius de tots els pobles de la comarca com reis, carnaval, pasqua, sant Joan, Nadal, festes majors o l’Onze de setembre, però també les festes d’àmbit local com els Firals de Bellvís, les del Pou Bo de Torregrossa o les de la Poma de Barbens. El retrat ens permetrà conèixer de primera mà l’actualitat de les festes que es celebren a la comarca i esperem que a mitjà termini es pugui realitzar algun estudi sobre el patrimoni festiu. La recerca acabarà al mes de novembre de 2012 i els resultats s’enviaran al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Caga tió (Pla d'Urgell). Foto: Barret Picat.

El treball, que també s’està realitzant en altres punts del país, servirà per a l’elaboració del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya en un futur. L’inventari facilitarà la revisió dels criteris per a definir les diferents figures de catalogació i per a fer noves declaracions. Actualment, el Catàleg el formen festes com La Patum de Berga, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, les Santes de Mataró o les Festes del Tura d’Olot. La revisió del Catàleg és una assignatura pendent des de fa temps per les institucions competents i s’espera que comenci a resoldre’s amb el treball previ de recollida i inventari de les festes contemporànies d’arreu de Catalunya.


Més informació:

Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya
http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/menuitem.01121f9326561a075a2a63a7b0c0e1a0/?vgnextchannel=65eb15e3336ac010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default&vgnextoid=65eb15e3336ac010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada