dijous, 7 de juny del 2012

EL PROJECTE DE MASCANÇÀ "LA MEMÒRIA DEL PLA" A TV3

El projecte de recuperació de la memòria històrica "La Memòria del Pla 1931-1955" impulsat pel Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà va ser notícia el 6 de juny de 2012 al Telenotícies Comarques de TV3 (minut 8:16). A continuació teniu l'enllaç:



El projecte La Memòria del Pla 1931-1955 és un projecte iniciat l'any 2009, basat en el recull sistemàtic del màxim de testimonis orals en format audiovisual de la comarca del Pla d'Urgell. Tot i que no és el primer cop que es fa un recull d'aquestes característiques a la comarca, sí que és el primer cop que es fa de manera sistemàtica i amb vocació de crear un banc de memòria. El projecte aspira a ser una radiografia d'una societat i d'un moment històric a través dels seus protagonistes.

Els objectius del projecte són bàsicament dos. En primer lloc, democratitzar i enriquir les fonts històriques que facilitin la millor comprensió de la història recent del nostre país i la nostra comarca, deixant un testimoni audiovisual per a les generacions futures d'unes persones que d'altra forma desapareixeria. Aquí sorgeix la voluntat de donar-li forma a través de la creació d'un banc de memòria comarcal, projecte compartit amb l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell i que posi a disposició dels investigadors de la comarca el recull realitzat.

En segon lloc, donar a conèixer una part de la nostra història que ens han amagat i s'ha silenciat repetidament, primer per una dictadura i després en pro d'una democràcia determinada. A més, pensem que àrees rurals com el Pla d'Urgell que normalment no són focus mediàtic, ni motiu d'estudi de facultats i departaments universitaris, també tenen una història que cal resseguir, recuperar i divulgar omplint el buit que hi ha dins la història de Catalunya. I quina millor forma de divulgar aquesta història que fer-ho en format audiovisual, és per aquest motiu que estem treballant per elaborar un documental amb part de les entrevistes realitzades.


A dia d'avui, s'ha entrevistat una cinquantena de persones de tots els municipis de la comarca del Pla d'Urgell, la majoria majors de 85 anys (nascudes abans de 1927), fins i tot algunes properes als 100 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada