A principis de 2008 un petit grup de gent vinculat a la revista Barret Picat, de Linyola, llençava la idea d'aglutinar sota un mateix paraigua associatiu diferents estudiosos/es i investigadors/es que tinguessin com a referent la recerca sobre el Pla d'Urgell.
Diverses persones es van interessar per la proposta fins que el mes d'abril es va produir la primera reunió. La trobada va servir per a facilitar un intercanvi d'impressions i per comprovar l'interès que generava la idea. A partir de la segona reunió es van assentar les bases per a crear un centre d'estudis comarcals, impulsat i sostingut per persones vinculades als diferents camps científics relacionats amb la comarca.
QUI SOM?
Les reunions es van anar esdevenint fins aconseguir reunir una base que supera la trentena de persones i que esperem ampliar. El grup és força heterogeni: hi trobem des d'estudiosos locals, llicenciats, professors d'institut i universitat, i doctors fins a persones vinculades a activitats no estrictament científiques o de recerca (bibliotecaris, arxivers, museistes, mestres, educadors), però compromeses amb la difusió comarcal.
El grup d'estudis està format per una pluralitat de persones que abasta camps científics tan diversos com la filologia, la geografia, l'art, la història, l'arqueologia, la biologia, la botànica, l'ornitologia, l'arxivística i biblioteconomia, el dret, l'antropologia o l'educació.
La intenció del grup és ampliar especialitats i especialistes; tots/es hi seran benvinguts/des. Ara mateix participen en el grup persones de tretze de les divuit poblacions (i pedanies) de la comarca, però tenim esperances que hi acabin participant persones de tots els pobles.
Finalment, vam decidir el nom: Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà. Els referents comarcals i de recerca són la base del grup, però s'hi afegeix l'arrel històrica, el Mascançà, antic nom de la comarca, per bé que més extensa que la darrera reorganització administrativa de 1988.
OBJECTIUS DEL GRUP
Els objectius del grup estan plenament relacionats amb l'activitat de recerca i divulgació científica dels seus membres. Així, doncs, comptem els següents objectius:
- Promoure la recerca i investigació sobre els diferents aspectes científics de la comarca del Pla d'Urgell.
- Oferir suport entre els membres del grup a través de l'intercanvi d'informació.
- Coordinar treballs conjunts entre investigadors.
- Facilitar suport legal de l'entitat per impulsar estudis nous.
- Publicar o promoure la publicació d'investigacions.
- Servir com a plataforma de relació entre investigadors de la comarca i/o forans que comparteixin objectius i temes d'estudi i recerca.
- Difondre els resultats de la recerca realitzada, ja sigui a través de publicacions, conferències i exposicions o a través de la xarxa d'internet.
- Oferir recursos humans o materials a altres entitats interessades per la ciència.
- Reivindicar els valors culturals i naturals de la nostra comarca estudiant-los, donant-los a conèixer i impulsant-ne la seua protecció.
- Animar i donar suport a les noves generacions que han decidit investigar sobre el Pla d'Urgell.
- Fixar el centre d'estudis com un espai que ajudi a donar coherència a un marc geogràfic base com és la comarca.
- El grup és una eina i no una finalitat. L'objectiu és que sigui útil a tots els seus membres per als seus propòsits científics i de recerca. Per tant, cadascun dels seus membres l'ha d'utilitzar per a aquestes finalitats i adaptar-lo a les seues necessitats.
PRINCIPIS DEL GRUP
A més dels objectius científics, el grup assenta les seues bases sobre els següents principis:
- El grup està desvinculat de partits i d'ideologia política. Alhora es respecta la pluralitat ideològica dels seus membres i la seua llibertat.
- El centre d'estudis no té lligams amb cap institució.
- Els membres del grup entenen la comarca com el punt d'encontre entre els diferents pobles i sobre la qual bastir el projecte. També s'ha d'entendre la comarca com el punt de partida entre aquesta i la resta dels Països Catalans i el món.
- La democràcia i l'assemblearisme són la base del grup, a partir de la igualtat entre els seus membres.
- Els càrrecs tenen una funció tècnica i de representativitat, no jeràrquica.
- Entenem la catalanitat com la identitat pròpia del grup, per la qual cosa es desprèn que la llengua de relació serà sempre el català i que es premiarà la relació amb la resta del país de parla catalana (especialment amb la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana -CCEPC-, l'Institut Ramon Muntaner -IRM-, etc.). Tanmateix, podem establir relacions amb entitats de la resta del món tenint en compte sempre aquesta premissa.
- Es respectarà sempre la llibertat dels seus membres, tant en les investigacions i estudis, com en les diferents temàtiques.
QUI POT FORMAR PART DEL CENTRE DE RECERQUES?
Tota persona interessada per la ciència i la investigació o la seua difusió. No és necessari que tingui vinculació amb el món científic o hagi realitzat treballs de recerca i investigació.
ENTITATS O INSTITUCIONS
Des del grup contemplem la possibilitat que entitats i/o institucions (biblioteques, regidories, etc.) es puguin associar al grup per tal de donar suport a la recerca, rebre la revista Mascançà o beneficiar-se de la bossa de ponents i investigadors/es amb la intenció d'organitzar conferències, cicles, xerrades, col·loquis, exposicions, estudis, etc.
ON TROBAR-NOS?
Actualment, el Centre de Recerques té seu física a l'edifici de l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell. L'adreça és la següent:
Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà
c/ Tossal Blanc, s/n (Urbanització Torre Pintó - entre la carretera de Miralcamp i Torregrossa-)
25230 Mollerussa (Pla d'Urgell)
mascansa.crpu@gmail.com
ANIMEU-VOS A FORMAR PART DEL GRUP
El grup és obert a tothom. Esperem, per tant, que us animeu a engrandir el grup i a participar d'aquesta iniciativa ciutadana i científica que neix des de la base i la societat civil. Contacteu amb nosaltres i afegiu el vostre granet de sorra a aquest projecte. Utilitzeu, en definitiva, el grup per impulsar i difondre la recerca científica a la nostra comarca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada